diumenge, 26 d’abril del 2009

El Llibre de Coch, el 1r llibre de cuina escrit en català

L'altre dia un usuari de la biblioteca em va demanar si teníem el Llibre de Coch a la biblioteca. Personalment mai n'havia sentit a parlar i li vaig demanar de que es tractava: un llibre de cuina, català, medieval i reeditat varies vegades: apassionant ! més tard vaig buscar més informació i és realment meravellós endisar-se a les històries d'alguns llibres ! El llibre de Coch (o de Coc, segons l'edició) és el primer llibre de cuina i gastronomia que es va escriure en català i un dels primers llibres culinaris d'Europa. Data de finals del segle XV i va ser editat a Barcelona (llavors ciutat amb impremtes de molt renom) l'any 1520 per l'impressor provençal Carles Amorós. El títol exact (i sencer !) és : Llibre de doctrina per a ben servir: de Tallar y del Art de Coch: ço és de qualsevol manera de potatges i salses.

Si el voleu fullejar virtualment, es pot fer a través de la Biblioteca virtual Miguel de Cervantes (http://www.cervantesvirtual.com/) . Per arribar directament al llibre, feu un clic aquí: http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/04709514244636562032268/index.htm
De moment em fa gràcia adjuntar-vos una imatge de la portada original :


El seu autor fou el Mestre Rupert (o Robert) de Nola, cuiner de don Ferrando, rei de Nàpols i es pensa que el va escriure al voltant de l'any 1490. Aquest fabulós llibre aplega més de 200 receptes de vàries regions i països i, per exemple, si voleu fer unes postres ben bones de pomes, aquí teniu a la vostra disposició la següent recepta:

De Mirraust de pomes
Pendras pomes deles mes dolçes e para les dela escorça e quartoneja les a quatre troços e leua los lo cor: e apres fes bullir vna olla ab aygua tanta com coneixaras quey fa menester e com la olla bullira met hi les pomes: e aps pendras ametles que sien ben torrades e pica les be en vn morter e com sien ben picades destempra les ab aquell brou deles pomes e passa les per estamenya ab vna molla de pa remullada ab lo dit brou deles pomes e passaras ho tot aço ben espes: e com lo hauras passat met hi bona quantitat de canyella picada e sucre: e apres vaja al foch a coure e quant la salsa bullira leuau del foch e met les pomes empero que sien be esgotades del brou mes guarda que les pomes no volen esser escaldades per quen pugues fer escudelles: e quant sien fetes met hi damunt e canyella.

No sé vosaltres però m'atrauen els llibres de cuina, en tinc uns quants i fins i tot un de japonès, molt bonic amb fotos i... tot escrit en japonès. Me l'havia regalat una companya de feina japonesa perquè un dia havíem parlat de receptes exòtiques (tant per a ella com per a mi !) fàcils de fer... un detallet però se li havia escapat: no llegeixo el japonès ! igualment em va insistir que em quedés el llibre perquè ella, em va dir, en realitat no cuinava gaire.

La vida, la gent, els llibres : continuarà... Ah ! i una cosa: sí que es pot trobar el Llibre de Coch (no l'exemplar medieval !!!) a les Biblioteques !

Fins aviat, potser per una petita ressenya de llibres de cuina...

Petit résumé en français:

Le Llibre de Coch est un livre médiéval, de cuisine et il s'agit du 1er livre de ce type écrit en catalan et d'un des 1ers livres culinaires européens. Il a été écrit vers 1490 par Robert (ou Rupert) de Nola, cuisinier du roi Fernando de Naples et publié en 1520 à Barcelone, haut lieu de l'edition à l'époque. C'est un livre qui a été réédité de nombreuses fois au fil des siècles et il est possible d'en emprunter une version récente auprès des bibliothèques. Pour le feuilleter en version médiévale il faut se tourner vers la bibliothèque virtuelle Miguel de Cervantes et faire le grand saut dans le temps grâce aux technologies les plus nouvelles :

http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/04709514244636562032268/index.htm

À la prochaine, peut-être pour un petit topo sur des livres de cuisine ! Muriel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada