dimarts, 2 de març del 2010

Amb la companyia de Chopin

Ahir em vaig despertar amb Chopin, avui també m'he despertat amb ell... No, no em queixo pas !!! No és una tortura ni és un fet inexplicable: 1) és l'any Chopin, ahir dia 1 de març va ser el 200 aniversari del seu naixement i 2) sóc una oient assidua de Catalunya Música (de pas, li envio una salutació cordial a l'Olga Cardús !) ...

I ara acabo de llegir la rúbrica de Lluís Foix a la Vanguardia i m'he emocionat, molt. Es titula "El compañero Chopin" i m'ha semblat llegir-me a mi mateixa, hauria pogut dir, escriure exactament la mateixa cosa amb les mateixes paraules... penso, sento igual (fins i tot quan parla de Shostakovich !) i us poso el "link" per si voleu veure com comença: http://www.lavanguardia.es/free/edicionimpresa/res/20100302/53896434106.html?urlback=http://www.lavanguardia.es/premium/edicionimpresa/20100302/53896434106.html
"Me ha acompañado muchas horas, días, años enteros. Se ha ido algunas temporadas pero ha regresado siempre como vuelven los viejos amigos..."
Però per poder llegir l'opinió sencera serà millor agafar directament La Vanguardia "de paper" ja que el link tan sols ofereix el principi (2 de març, secció "Opinión")

Chopin, Chopin... I no és que jo sigui una fan "a la vida a la mort" de Chopin (à la vie à la mort dèiem als jocs de pati, allà, a l'altre costat del Pirineu), no, senzillament Chopin forma part de la meva vida i sempre sempre és un plaer, una felicitat, un regal sentir Chopin.

Per exemple, heu escoltat mai Lang Lang tocant los concertos para piano de Chopin ? No sé com dir com és, sublim, fort ??? Superbe diem en francès.... A veure que ens facilita el YouTube... això, per exemple: http://www.youtube.com/watch?v=iBqYIkOByi8



Hi ha hagut - i hi haurà !- molts interprets de Chopin. Ara mateix entre els CDs que he trobat a la biblioteca (per montar una petita exposició i participar a les commemoracions "Any Chopin") i els noms que em passen pel cap hi ha Arthur Rubinstein, Vladimir Horowitz, Vladimir Ashkenazy, Claudio Arrau, Daniel Baremboïm, Martha Argerich, Elisabeth Leonskaja... També he vist els noms de Nelson Goerner i de Jerzy Sterczynski... i es veu que sentirem a parlar del jove polonès Rafal Blechacz (una mostra ara mateix: http://www.youtube.com/watch?v=rMI62SBiQBM : tocant el Prelude 24) ... A casa meva per això, fa uns mesos que sona molt el CD de Lang Lang, em fascina !

Bé doncs, fins aviat !!! i que faríem sense la música? o que faria jo? Muriel (i una salutació cordial també per en Lluís Foix !)

4 comentaris:

  1. Estas segura de que "titola" vol dir el que volies dir? És que tinc un gat que es diu "Tita" en honor a la seva "titola" ;P

    I moltes gràcies per aquesta entrada, t'estas convertint en la meva professora més important de l'assignatura "titolada" Com gaudir de la vida. Gràcies a tu conec a Lang Lang. I no només això també estic aprenent que petits canvis, aparentment poc arriscats, com un altre pintallavis, començar el dia amb la cançò adequada, o deixar que un floc de neu caigui i es posi sobre el lloc que li correspon... poden provocar grans revolucions. Interiors i exteriors.

    Una abraçada i visca Chopin!!

    ResponElimina
  2. Em sembla que ets la meva millor professora europea (com la cançò dels Manel, apa ;P )

    ResponElimina
  3. Gràcies Patricia !!! Ja he rectificat, he canviat la o per una u !!! i he afegit una m que se m'havia quedat en el teclat a commemoració. I gràcies per això de la professora del bonheur de vivre !!! A vegades és més evident ser profe de una assignatura que bon alumne/a de la mateixa assignatura per això... però entre tots ens fem classes -d'iniciació, de repàs, del que faci falta i sí ! acaben caient al seu lloc precís, en el moment precís, els flocs de neu ! Fins després ! Muriel i long live els petits canvis que propulsen les nostres revolucions interiors !

    ResponElimina
  4. A Proposit de lang Lang, que m'encante, aquesta vegada l'acompanye la Synfònica de Viena que el la Orquesta del méu gendre. i es veu!!! Celebro que hagis triat aquesta versió.

    ResponElimina