dimecres, 16 de juliol del 2014

Horitzó, el principi i la fi i un altre castell de sorra

Fer entrar pels ulls tot l'horitzó que hi pugui caber ! Tota la setmana privada d'horitzó, tot a escala reduïda, sense profonditat de camp... i de sobte tot l'horitzó del món ! Penso en un llibre de conversacions amb l'escultor Eduardo Chillida*, artista que te una importància particular per a mi, un preferit meu, definitivament. El llibre es titula "Elogio del horizonte"* i recull unes reflexions sobre l'art, l'escultura, el temps i l'horitzó com a ingredients fonamentals de qualsevol obra, en tot cas, de les seves, unes reflexions sobre la mirada i la vida... una gran lectura... Elogio del horizonte, d'altra banda, és el nom de la monumental escultura de Chillida a Gijón (1990, 10 m d'alçada, 500 tonelades formigó armat):

Elogio del horizonte, Gijón, escultura de E.Chillida
(procedencia foto: http://www.foro-ciudad.com)

Elogio del horizonte Conversaciones con E. Chillida

A aquesta meva darrera provisió d'horitzó, una altra escultura, d'un altre artista, l'Alfa i Omega (Rafael Bartolozzi, 1999, ferro) hi va afegir un toc especial, el començament i final a la mateixa línia de l'infinit... qué més volem !

Alfa i Omega, R. Bartolozzi, Torredembarra, foto 07-'14, Muriel

I, eternament, els castells de sorra... Tinc una amiga que, quan passegem per la platja i veu els petits arquitectes de la sorra, sempre diu "els nens, sempre treballant, sempre construint"... Té raó:

Platja dels Muntanyans, Torredembarra, 07-'14, Muriel

* Eduardo Chillida: 1924-2002, País Basc, escultor conegut per les seves obres de ferro i formigó, un dels majors escultors del segle XX. Diu:

""Desde el espacio
con su hermano el tiempo
bajo la gravedad insistente
con una luz para ver como no veo.
Entre el ya no y el todavía no
fuí colocado.
El asombro ante lo que desconozco fue mi maestro. 
Escuchando su inmensidad.
He tratado de mirar, no sé si he visto."

El llibre, Elogio del horizonte, recull 11 conversacions entre el 1992 i el 1997; és una mena de testament vital, artístic i espiritual (editorial destino, 2003)
.
Apa, fins aviat, salut i horitzó ! (Pepita, gràcies !) Muriel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada