* El miracle és viure, és un recull de vivències de la poeta i traductora Montserrat Abelló i Soler (Tarragona 1918, Barcelona 2014), catalana, republicana, feminista. El seu llibre, publicat just després de la seva mort (el mateix matí hi estava treballant) és un testimoni entranyable de tot un segle, un segle ben agitat.
Afegeixo el vincle d'una pàgina de Catorze.cat, on recorden la Montserrat Abelló en 14 pensaments:
http://www.catorze.cat/montserrat/abello/miracle/viure, a és a més, inclou uns vides on la poeta recita versos seus, magnífic i emotiu !
Què bonica que es veu en aquesta foto la Montserrat Abelló ! M'encanta ! I... escolteu aquest poema:
M'aixecaré del llit
de l'insomni.
En obrir la porta,
rebré una bafarada
d'aire calent, mentre
els ulls es submergiran
en la frescor d'uns
pins llunyans. Després
prendré el càntir del racó,
i l'alçaré entre els meus
braços i sentiré
el doll viu
de l'aigua que refresca
la gola seca de
paraules no dites.
(de Paraules no dites, 1981)
* Memòries d'un capellà que no creia en Déu, (2015, Viena Edicions, col·lecció Inquiets) de Jean Meslier, pròleg, selecció i traducció de Lluís-Anton Baulenas. El filòsof francès Michel Onfray diu: "Jean Meslier duu sota la sotana tota la dinamita del segle XVIII. La seva obra ? Un sol llibre, però quin llibre ! Un llibre maleït d'un autor maleït; un llibre genial d'un pensador genial."
La contraportada inclou aquest comentari: " Tres-cents anys després de la seva mort, l'obra de Meslier, aquest capellà revolucionari i ecologista molt abans que apareguessin aquests dos termes, sembla sorprenentment moderna."
El document a la dreta del llibre en la seva edició catalana prové dels arxius de la BNF (bib. nacional de França), és una pàgina de l'esborrany del cura Meslier.
* La elefanta que no sabia que era una elefanta, (2015, Indicios Editores) de Laurel Braitman, con prólogo de Boris Cyrulnik, y a modo de subtítulo, esta frase: Historias de psicología animal que dicen mucho de los humanos. El título original en inglés: Animal Madness y el subtítulo, How Anxious Dogs, Compulsive Parrots and Elefants in Recovery Help Us Understand Ourselves.
Laurel Braitman (1978, Estados Unidos) es bióloga e historiadora de la ciencia y como tal, "comenzó a investigar todo lo que se ha escrito sobre conducta animal en todo tipo de especies. Desde una elefanta criada por humanos que no se sentia elefanta hasta loros que se quitan las plumas por estrés pasando por delfines que preferían morir antes que vivir en una piscina" (jaqueta del libro).
Boris Cyrulnik (1937, neurólogo, psiquiatra, psicoanalista y etólogo francès, con estudios luminosos sobre la felicidad y la resiliència) dice: "Este es un libro muy claro, muy documentado, y a menudo emotivo, que nos invita a un apasionante viaje filosófico y biológico para responder a estas preguntes: ¿ Qué hemos hecho para haver vuelto locos a los animales ? ¿ Qué podemos hacer para que recobren la salud psíquica ? ¿ Qué podemos aprender de los animales ?"
Em queda desitjar-vos una molt feliç i lectora Diada de Sant Jordi, ja molt a la vista ! Visca aquest dissabte ! Fins aviat, Muriel
PD: per descomptat, aquestes tres recomanacions meves estan disponibles a les biblioteques :-) No puc garantir que estiguin disponibles en aquest moment precís doncs potser estan prestades i llavors queda l'opció de reservar-les !
- El miracle és viure: signatura 92 (Abe) Abe
- Memòries d'un capellà que no creia en Déu: signatura 21 Mes
- La elefanta que no sabia que era una elefanta: signatura 59.15 Bra
catàleg online: http://aladi.diba.cat/search*cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada