viernes, 24 de junio de 2016

Xampany !!! Cava, Coca, Sant Joan, Lectures i Amistat !

Una bona amiga meva, que sap que m'agrada el cava, el xampany, le champagne amb passió - serà per les copes compartides ;-)  ? - m'envia aquest link:

http://rodamots.cat/xampany/ , de RodaMots, cada dia un mot, una pàgina força simpàtica pel amants dels idiomes, del català en particular, és clar. La citació, una frase de Joan Solà publicada al diari Avui en el seu moment (1994), a l'ocasió de la Sant Joan, és deliciosa, pétillante, seria la paraula en francès !

Per cert, la Revetlla, ahir, va ser ben regada de xampany, doncs, per a la Sant Joan, coca i cava i les penes a la foguera, diu el refrany popular.

Per a l'estiu que comença, txin txin:

Brindis entre les meves plantes, per a l'estiu,
per a les amistats (pel xampany compartit !)
 juny '16, Muriel

En quant a coca, que dic, a coques !, doncs:

De fruites (confitades) i pinyons, de pasta de full i crema, de llardons !
juny '16, Muriel
El meu tros preferit entre totes les coques
"del mundo mundial": amb taronja i molts pinyons !
juny'16, Muriel

Fa cosa de 2 setmanes, una altra bona amiga meva (quina sort que tinc !) em truca per recomanar-me una lectura, "un llibre escrit per a tu" em va dir, "parla d'amistat i de champagne".
Com és natural, em faig amb un exemplar del llibre (visca la xarxa de biblioteques públiques ;-)  !) i poquets dies més tard, m'hi poso: Pétronille, de l'Amélie Nothomb, una lectura divertida, refrescant, molt Amélie Nothomb (que a vegades em cansa, però que hi torno amb plaer si aquesta mateixa amiga m'hi convida) i una lectura que fan entrar une ganes boges, imperioses, de saborejar el preciós líquid daurat ! Era un diumenge tranquil i en sempre tinc unes mini ampolles a la nevera, per si les mosques, perquè sí ! Vaig dubtar un moment però me'n vaig obrir una (per primer cop a la meva vida, em vaig obrir una ampolla per a mi sola, petita, d'acord, però igualment, una grande première). Al cap d'una estona, vet aquí que, just després del primer glupet, em truca l'altra amiga, la del RodaMots, a veure què feia i... vam compartir la resta de l'ampolleta... i una més:

Petits plaers robats... oferts ! per la vida, juny'16, Muriel 

Torno a brindar a través de les paraules per al xampany, per a l'amistat, les bones lectures i l'estiu que comença ! Abraçada per a la Montse ! Bise à Ghislaine ! Pensée affectueuse pour Diane: bon anniversaire !

Fins aviat, à bientôt, Muriel

Le roman Pétronille, dont voici 3 extraits:

* Pourquoi du Champagne ? Parce que son ivresse ne ressemble à nulle autre. Chaque alcool possède une force de frappe particulière ; le Champagne est l'un des seuls à ne pas susciter de métaphore grossière. Il élève l'âme vers ce que dut être la condition de gentilhomme à l'époque où ce beau mot avait du sens. Il rend gracieux, à la fois léger et profond, désintéressé, il exalte l'amour et confère de l'élégance à la perte de celui-ci. Pour ces motifs, j'avais pensé qu'on pouvait tirer de cet élixir un parti encore meilleur.

* Dès la première gorgée, j'ai su que j'avais raison [de m’être soumise à ces trente-six heures de jeûne]: jamais le Champagne n'avait été à ce point exquis […] mes papilles gustatives décelaient les moindres saveurs de l'alliage et tressaillaient d'une volupté neuve, d'abord virtuose, bientôt brillante, enfin transie. J'ai continué courageusement à boire et, à mesure que je vidais la bouteille, j'ai senti que l'expérience changeait de nature : ce que j'atteignais méritait moins le nom d'ivresse que ce que l'on appelle, dans la pompe scientifique d'aujourd'hui, un «état augmenté de conscience». 

* La France est ce pays magique où le plus commun des troquets peut vous servir n'importe quand un grand champagne à température idéale. (Amélie Nothomb est belge, mais en plus, c’est vrai !)

No hay comentarios:

Publicar un comentario